5 tips voor beginnende voice-over script schrijvers

Bij Fine Tune Voices kunnen wij alles doen om jouw mediaproduct te laten knallen. De perfecte voice-over? Die hebben we voor je. Haarfijne nabewerking? Dat is bij ons vanzelfsprekend. Meedenken over jouw eindproduct? Dat doen we graag. Maar een video- of audioproductie is slechts zo goed als het script waarop het gebaseerd is. Het schrijven van een goed voice-over script kan lastig zijn, zeker wanneer het om een langer script gaat. Want waar moet je als beginner allemaal op letten? Wat kun je beter vermijden? En wat slaat aan bij je publiek? Door de jaren heen hebben wij een groot aantal voice-over scripts voorbij zien komen. Van korte reclametekstjes tot urenlange romans, en natuurlijk alles ertussenin. Daarom denken wij graag met je mee om jouw script beter te maken. Maar wat kun jij zelf allemaal doen om je voice-over script tot te laten schitteren? Lees hier onze korte rij tips om jouw voice-over script naar een hoger niveau te tillen.

1. Ken je verhaal - ken je publiek

Jouw voice-over script is uniek. Je vertelt immers een uniek verhaal. Over je product, over jullie werkwijze, over die glorieuze historische gebeurtenis óf over dat ene charismatische persoon. Jij bent overtuigd van het belang van jouw verhaal. Maar voor je publiek is dat misschien niet zo vanzelfsprekend. Probeer te overtuigen, en vraag jezelf af: wat maakt mijn verhaal uniek? Waarom is het relevant voor mijn publiek? En wie is mijn publiek eigenlijk? Stel: Je brengt een nieuwe app voor pubers op de markt. Om je app succesvol aan de man te kunnen brengen zul je goed moeten nadenken over wat het zo uniek maak, en waarom het relevant voor hen is. Is het handig voor bij het schoolwerk? Of kun je door de app lekker je gedachten op nul zetten? Hoe dan ook, enkel met het juiste taalgebruik zul je je puberende publiek raken. Formeel taalgebruik slaat in dit geval snel op dovemansoren. Toch zul je ook géén vrienden maken met al teveel hippe termen – dat klinkt namelijk al snel niet integer. Ga goed na aan wie je je verhaal wil vertellen – en schakel desnoods iemand uit jouw publiek in. Denk goed na over hoe jijzelf iemand zou aanspreken – en hoe je zelf aangesproken zou willen worden als jij in hun schoenen zou staan.

2. Kop-romp-staart

Tenzij je Quentin Tarantino heet zul je je voice-over script op een logische en lopende manier moeten schrijven. Een kop-romp-staart verhaal dus. Want alleen dan komt jouw verhaal goed uit de verf. Een goede inleiding doet wonderen, want daarin kun je kort vertellen waar je publiek zich op voor kan bereiden. Gaat je voice-over script over de hippies in de Summer of Love? Dan zal een korte uitleg over de voorgeschiedenis zeker niet misstaan. Gaat jouw video over een fantastisch nieuw appartementencomplex? Dan kun je je publiek lekker maken met sappige details over het mooie uitzicht en de spiksplinternieuwe groene voorzieningen in het gebouw. Een inleiding hoeft natuurlijk niet alle info prijs te geven: het is het vehikel om de aandacht van je publiek te pakken, voordat je meer prijsgeeft in het romp-gedeelte van je verhaal. Een goed slot is minstens net zo belangrijk voor jouw voice-over script. Je kunt hierin terugwijzen naar een vraag die je hebt gesteld in de inleiding of de voordelen van jouw product samenvatten. Het slot van je voice-over script is minstens net zo belangrijk. Hier kun je de voordelen van jouw product nog eens samenvatten, een leuk einde geven aan dat inspirerende verhaal of terugwijzen naar die ene vraag uit de inleiding. Ook kun je hier de slogan van je bedrijf of een levensles als kers op de taart geven. Een slot bevat (meestal) géén nieuwe informatie, het is er slechts om jouw publiek met een goed gevoel of een hoofd vol kennis naar huis te laten gaan.

3. Short and sweet

“It's not the notes you play, it's the notes you don't play”. 

Dit citaat van jazzlegende Miles Davis is enorm sprekend, want het is niet alleen toepasbaar op muziek. Het illustreert goed dat in heel veel andere zaken het vaak gaat om wat je juist niet prijsgeeft. Wanneer jij een uitleganimatie over een nieuwe auto ingesproken wilt hebben, moet je na gaan wat je wel (en juist niet) moet vertellen. Is het voor je publiek niet relevant hoeveel knopjes voor de airco er op het dashboard zitten? Laat dat soort informatie dan weg. Niemand vindt het prettig om teveel informatie in één keer te krijgen: onze gemiddelde spanningsboog is vaak vrij beperkt. Probeer tevens te lange zinnen en alinea’s te vermijden. Korte stukken tekst zijn beter te volgen, en menig voice-over zal jou enorm dankbaar zijn tijdens de opnamesessie. Kortom: Vertel het broodnodige op een luchtige en krachtige manier - en laat de rest achterwege.

4. Dubbel werk en dubbel werk


Repetition legitimizes: voor vele takken van sport is dit motto zeker van pas. Maar in een voice- over script kan het juist afleiden. Wellicht klinkt dit voor jou vanzelfsprekend, maar toch zien we bij Fine Tune Voices vrij veel scripts met dubbele zinnen en redeneringen. Jouw publiek ziet jou al als de autoriteit van je verhaal – en zijn daarom geneigd om je de eerste keer al te geloven. 

Veel dubbele zinnen of redeneringen zijn het gevolg van slordig werk. Fouten maken doet natuurlijk iedereen, en goede regisseurs en voice-overs merken dit soort fouten tijdig op. Toch is, voordat een voice-over script de deur uit gaat, het goed om het geheel nog te controleren op foutjes. Niets is zo vervelend als er onwaarheden of onhandige zinnen staan in jouw voice-over script. Alles kan gerepareerd worden in de opnamesessie, maar het liefst zou je natuurlijk met een gerust hart de sessie willen volgen of ander werk voltooien.

5. Lees hardop: en lees het nog een keer!

Zo: het schrijfwerk zit erop. Jouw geweldige voice-over script is af en je kunt niet wachten om naar www.finetunevoices.nl te gaan en een mooie stem uit te kiezen. Je kunt het eindproduct al bijna voor je zien! Toch rest er nog één stap: lees het nogmaals goed door. En als je dat gedaan hebt: lees het nog eens door! En laat het door iemand anders lezen! Zoals bij het schrijven van een boekverslag op de lagere school krijg je soms last van tunnelvisie. Dan zie je je eigen fouten niet meer. Check hierna met andere gegadigden of zij voelen dat het verhaal compleet is. Je wilt natuurlijk niet dat je collega’s voelen dat zij hun harde werk niet terugzien in het eindresultaat. 

Ten slotte kun je je eigen voice-over script hardop voorlezen, voor iemand anders. Zo weet je precies of een zin prettig is om op te lezen en een beetje te begrijpen is. Wellicht ontdek je wel je eigen talent voor het voice-overvak!

Dit waren de 5 top-tips van Fine Tune Voices over het schrijven van een effectief voice-over script. Ze lijken vanzelfsprekend, maar probeer desondanks te allen tijde deze tips aan te houden. Het overslaan van één van de stappen kan al verregaande gevolgen hebben voor de kwaliteit van je script! Dat gezegd hebbende: het schrijven van een goed script kan iedereen. Vraag rond, laat anderen het lezen en kopieer creatief van andere scripts. En bespreek het kort met je regisseur en de voice-over. Hieronder zetten we onze tips nog kort op een rijtje:

1. Bepaal: Wie is jouw doelgroep, en wat wil je vertellen?
2. Structureer: maak een lopend verhaal
3. Verduidelijk: houd het kort en simpel
4. Let op: dubbel werk en slordigheden
5. Lees hardop: en lees het nog een keer!

Wil je meer weten over hoe jouw script nóg beter kan worden? Kijk voor meer info op www.finetunevoices.com of neem contact op met: [email protected].