Je wilt een stem voor je uiting of je gehele merk. Natuurlijk zal je daar vragen over hebben. Hier hebben we de meest gestelde vragen op een rijtje gezet.


Bestelproces


Hoe bestel ik een voice-over?

Een voice-over bestellen via Fine Tune Audio kan in vijf stappen. Snel en eenvoudig geregeld dus. (Stap 1) Laat ons weten om wat voor soort productie het gaat, (Stap 2) selecteer de gewenste stem uit onze voice-over-pool, (Stap 3) vul de tekstvelden in en (Stap 4) boek eventuele extra diensten. (Stap 5) Klik vervolgens op bestellen, vul je gegevens in en druk op afrekenen. Na je betaling ben je klaar en gaan wij voor je aan de slag.

Hoe betaal ik mijn voice-over?

Je kunt bij ons betalen met iDeal, met je creditcard of via PayPal.

Ik wil de tekst na het plaatsen van mijn bestelling nog wijzigen, is dat mogelijk?

Ja, het is mogelijk om nog wijzigingen in de tekst aan ons door te geven. Indien we al begonnen zijn met de werkzaamheden kunnen we extra kosten in rekening brengen. Ook als de nieuwe versie van het voice-over script langer is dan de eerder doorgegeven tekst brengt dit extra kosten met zich mee.

Mocht je, nadat je het voice-over-script aan ons door hebt gegeven en je bestelling is geplaatst, toch nog een wijziging willen doorgeven, kun je het beste direct contact met ons opnemen om dit door te geven. Dit kan per mail, telefonisch of via het contactformulier op onze website.

Waarom zijn de velden “nabewerking” in het bestelformulier vooraf standaard aangevinkt?

Nabewerking zorgt ervoor dat een voice-over op ieder apparaat duidelijk klinkt, van de grootste TV tot de kleinste mobiele telefoon of ipad. Audio-nabewerking zou dus bij geen enkele voice-over opname mogen ontbreken. Fine Tune Audio levert standaard voice-overs met nabewerking omdat we geloven dat het noodzakelijk is bij het produceren van een kwalitatief goede voice-over. Deze optie kun je uitvinken, maar in dat geval kies je er eigenlijk voor om een “niet af” product te bestellen. Mocht je zelf de audio goed kunnen nabewerken, geen probleem, dan kun je de optie uitvinken. Maar we gaan ervan uit dat niet iedereen die kennis en expertise heeft, daarom staat nabewerking standaard aangevinkt in het bestelformulier.

Levering


Binnen welke termijn krijg ik de voice-over toegestuurd?

Wij streven ernaar om je bestelling binnen 48 uur na de aanvraag op te leveren. Er bestaat echter een kans dat de gewenste voice-over niet beschikbaar is op het moment van de aanvraag; in dat geval kan het langer duren voordat de voice-over opgeleverd wordt. Als het langer duurt, doordat de stem niet per direct beschikbaar is, stellen we je hier uiteraard van op de hoogte.

Als de voice-over met spoed nodig is raden wij aan om telefonisch contact op te nemen en te vragen naar de mogelijkheden.

Wat als ik in het weekend een voice-over bestel?

Hoewel we met plezier ons werk doen, werken we niet in het weekend en tijdens feestdagen. We nemen je aanvraag alleen tijdens kantooruren in behandeling. Bestel je een voice-over in het weekend, een feestdag of buiten kantooruren, dan nemen wij op de eerstvolgende werkdag je bestelling in behandeling.

Hoe leveren jullie de voice-over aan?

Wij geloven dat perfect klinkende, gebruiksklare voice-overs alleen gerealiseerd kunnen worden als de opnames na afloop gemixt, gemonteerd en schoon geknipt worden. Daarom staan de opties mix, edit en audio-cleanup, automatisch aangevinkt. Wij leveren onze voice-overs dus standaard als een gebruiksklaar bestand op. Mocht je dit niet willen, dan kun je deze opties uitvinken in het bestelformulier.

Het bestandsformaat dat we gebruiken is standaard WAV, maar het is ook mogelijk om de voice-overs te ontvangen in een ander bestandsformaat. Als je dit wilt, laat het ons dan weten.

Financieel


Wat kost een voice-over?

De kosten van een voice-over hangen samen met de lengte van de tekst en om wat voor productie het gaat. Wij houden van transparantie en daarom hebben we heldere en scherpe prijzen. Wil je weten wat een voice-over kost, volg dan de 5-stappen van het bestelproces en krijg aan het einde de prijs te zien. Let op; in sommige gevallen betreft het een prijs op aanvraag. In het geval dat de uitkomst van het bestelproces ‘prijs op aanvraag’ is, doen we ons best om je zo snel mogelijk een prijsopgave te sturen.

Zijn de voice-overs onbeperkt te gebruiken?

Dit verschilt per productcategorie. Voice-overs in de productcategorieën Videoproductie/bedrijfsfilm, Voice Response en E-Learning zijn onbeperkt en voor onbepaalde tijd te gebruiken. Voice-overs in de productcategorieën Radiocommercial, TV commercial en Web-commercial (uitgezonden op betaalde kanalen) hebben een gebruikerslicentie van 1 jaar vanaf het moment van levering. Na 1 jaar bedraagt de repeat-fee voor hergebruik voor elk volgend jaar 50% (afkoop repeat-fee lokaal & regionaal mogelijk). Als het om een Radiocommercial, TV commercial of Web-commercial gaat, dien je dit aan te geven aan ons.

Bepaald het aantal woorden de prijs van mijn voice-over?

Als je een voice-over voor een videoproductie/bedrijfsfilm, voice-response of e-learning-project door ons laat produceren, dien je aan te geven om hoeveel woorden het gaat. De lengte (in aantal woorden) bepaalt inderdaad de prijs van de voice-over.

Kijk kritisch naar het aantal woorden van je script. Een lange tekst is vaak minder pakkend en dus minder effectief dan een korte en krachtige tekst. Daarnaast kost het ons meer tijd om een langere tekst op te nemen. Om die reden berekenen we een prijs aan de hand van het aantal woorden. We werken hierbij niet met een trappensysteem, maar we berekenen de prijs per woord. Wel zo eerlijk.

Wil je weten hoeveel woorden je tekst telt? Kies dan het soort productie waar het om gaat. Knip en plak vervolgens eenvoudig je script in het tekstvak. De tool op onze website berekent automatisch het aantal woorden. Hoe langer het script hoe meer werk het is om alles op te nemen en na te bewerken, daarom is de prijs afhankelijk van de lengte van de tekst.

Hoe bepalen jullie de prijs van radio- en TV-commercials?

Bij radioreclames en TV-reclames kijken we naar het aantal versies en het uitzendgebied (regionaal/nationaal/internationaal). Een commercial met een groter bereik is duurder dan een regionale reclame, ook is het aantal versies van invloed op de prijs. Wel geldt: hoe meer versies je afneemt, hoe hoger de korting.

Zijn jullie prijzen inclusief of exclusief BTW?

Alle genoemde prijzen op onze website zijn exclusief 21% BTW, tenzij anders aangegeven. Bij het afrekenen van je bestelling wordt de BTW bij je te betalen bedrag opgeteld.

Studiotijd is kostbaar, moet ik hier extra voor betalen?

Nee. De kosten van de studio en studiotijd zijn in de productieprijs van de voice-over inbegrepen. Je betaalt hier dus niet extra voor. Maak gerust een proefberekening om na te gaan wat de productie van jouw voice-over kost.

Ontvang ik na het bestellen van mijn voice-over een factuur?

Ja. Na het plaatsen van je bestelling ontvang je direct een e-mail met daarin onze BTW-factuur voor je administratie. Controleer bij het invullen op het bestelformulier je (bedrijfs)gegevens, zodat de gegevens op de factuur correct zijn.

Heb je geen factuur of bevestiging ontvangen? Controleer je spam-folder of neem contact met ons op.

Onze werkwijze


Wanneer vindt de voice-briefing plaats?

Tijdens kantooruren streven wij ernaar om dezelfde dag nog de briefing door te nemen en te bespreken met de stem. Buiten kantooruren vindt de briefing op de eerstvolgende werkdag plaats. Na ontvangst van je bestelling gaan wij zo snel mogelijk voor je aan de slag. Wij controleren bijvoorbeeld of we het script voor je voice-over goed hebben ontvangen en of dit overeenkomt met je gemaakte bestelling. Daarna nemen we telefonisch contact met je op om de gewenste tone-of-voice en andere details door te spreken of eventuele wijzigingen in het script door te voeren.

In welke talen produceren jullie voice-overs?

Op dit moment bieden we voice-overs aan in het Nederlands, Engels (Brits en Amerikaans) en Duits. Het is onze prioriteit om onze database up to date te houden en geregeld nieuwe stemmen toe te voegen aan ons bestand.

Produceren jullie ook voice-overs in dialecten?

Nederland kent vele dialecten. Kom je uit Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Gelderland, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Brabant of Limburg en heb je een voice-over in een bepaald dialect nodig? Vraag ons gerust.

Hoe en waar worden de opnames gemaakt?

Kwaliteit gaat bij ons boven alles. Daarom verzorgen wij de opnames het liefst in onze eigen professionele studio met state of the art apparatuur en ruimtes die speciaal ontwikkeld zijn voor voice-over-opnames.

Onze sound-engineer zorgt voor de best klinkende opnames, terwijl onze vocal-coach samen met de voice-over op zoek gaat naar de meest overtuigende versie van jouw verhaal. Dit doen we zodat we het hoogst haalbare resultaat kunnen behalen. Een schot in de roos.

Na de opnames worden ademhalingen en andere bijgeluiden zorgvuldig verwijderd (dit noemen we ‘audio-cleanup’), monteren we de beste takes tot één perfecte edit en mixen we de stem-opnames zorgvuldig af zodat ze klaar zijn voor gebruik.

We hebben een aantal vaste samenwerkingen met partners-studios die we vertrouwen en die voor ons werken. In sommige gevallen is het namelijk om logistieke redenen niet mogelijk om de opnames in onze eigen studio te doen. Dit is bijvoorbeeld het geval als we werken met voice-overs gevestigd in het buitenland, te weten: de Verenigde Staten, Engeland, Frankrijk en Duitsland. In deze landen, maar ook in Nederland hebben we een aantal samenwerkingen met gerenommeerde studio’s zodat we altijd de kwaliteit kunnen leveren die je van ons gewend bent. In alle gevallen doen wij eerst een grondige kwaliteitscheck en wordt het pas aan de klant aangeboden als het aan onze eisen voldoet.

Hoe gaat Fine Tune Audio om met vertrouwelijke informatie?

Alle informatie, teksten en documenten die je met ons deelt behandelen wij vertrouwelijk en delen we niet met derden. We gebruiken informatie alleen voor het doel waarvoor deze is verstrekt. Ten behoeve van acquisitiedoeleinden kunnen we wel je naam noemen als referentie aan potentiële klanten. Als je dit liever niet wilt, laat het ons dan even weten.

Is het mogelijk een voice-over in een andere studio te laten opnemen?

Nee, dat is niet mogelijk. Kwaliteit staat bij ons voorop, daarom werken we alleen samen met vaste partners en studio’s uit ons eigen bestand: studio’s waarvan we weten dat de kwaliteit gewaarborgd is en waarmee we eerdere samenwerkingen hebben gehad.

Kan ik jullie voice-over stemmen ook ergens anders boeken?

Fine Tune Audio scout op regelmatige basis nieuw voice-over-stemtalent. Daardoor hebben we een groot aantal stemmen in onze voice-over-pool die alleen bij ons te boeken zijn. Echter gaat het bij ons niet alleen om exclusiviteit. Als een voice-over karakter heeft in zijn of haar stem, vinden we dat belangrijker dan exclusiviteit.

Zakelijk


Is het mogelijk om reseller te worden van de voice-overs?

Bij afname van drie of meer voice-overs of op uitnodiging is het mogelijk om reseller te worden. Je moet dan wel akkoord gaan met onze resellerovereenkomst. Dit kan zeer interessant zijn voor partijen die regelmatig voice-overs inkopen zoals filmmakers, filmproductiehuizen, reclamebureaus, animatoren, game-designers en andere creatieve partijen. Bel of mail ons voor meer informatie of download onze resellerovereenkomst in de footer van de website.

Ik ben een voice-over-talent, kan ik bij jullie op de website?

We krijgen geregeld verzoeken van nieuw stem-talent. Over het algemeen werken we met voice-overs uit ons eigen bestand. Maar wanneer jij beschikt over genoeg ervaring, stuur dan een demo (max 10MB) naar [email protected].

Wij ontvangen veel verzoeken van voice-overs die op onze website willen staan, dus een reactie kan op zich laten wachten. Gelieve alleen op de bovenstaande manier contact met ons op te nemen.

Overig


Ik wil voice-over demo’s downloaden, kan dat?

Nee. Je kunt wel de url van de stem delen met je klanten, collega’s of team.

Zijn jullie voice-over-stemmen exclusief te boeken bij Fine Tune Audio?

Veel van onze voice-over-stemmen zijn exclusief te boeken bij Fine Tune Audio. We zijn continu op zoek naar nieuwe stemmen en scouten regelmatig nieuw stemtalent voor in onze database.

Ik zoek een bekende stem voor een voice-over, kan ik die via jullie boeken?

Grote kans dat we die stem niet in huis hebben, in ieder geval niet de exacte stem die je zoekt. Wel helpen we je graag verder met het vinden van een goed alternatief.

Vrijblijvend advies.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste stem of wil je meer weten? Bel ons gerust.


Neem contact op